Jon Fosse | Melancholie I

Lars Hertervig is een provinciaalse jonge Noor uit een arme Quaker-achtergrond, die kunst studeert in Düsseldorf. Gepijnigd door onbeantwoorde liefde en twijfels aan zijn kunst, wordt hij in de richting van een zenuwinzinking gedreven.

In proza zo hypnotiserend als dat van Samuel Beckett beschrijft de roman een enkele dag van crisis en de gevolgen daarvan, jaren later voor Lars zelf, en een eeuw later voor een schrijver geïnspireerd door de visie van Hertervig.

Melancholie I, bekroond met de Melsom-prijs en de Sunnmøre-prijs, neemt ons diep mee in het fragiele bewustzijn van een schilder, kwetsbaar voor alles, maar juist daarom in staat om zijn schoonheid en zijn licht te zien.

Lars Hertervig (1830-1902) groeide, samen met Edvard Munch, uit tot een van de meest gerenommeerde schilders van Noorwegen.


In de pers

Melancholie I is voor het grootste deel meer muziek dan taal. […] wonderbaarlijk bedwelmend.’
– Arjan Peters in de Volkskrant

‘Het is een bijzondere, maar zoals de jury van de European Price for Literature 2014 opmerkte ook een veeleisende leeservaring. Het is een trance-achtig, in wezen muzikaal modulerend proza waaruit, voor de hoofdpersoon maar ook voor de lezer, in feite geen ontsnapping mogelijk is. Wie dit boek leest voelt zich meegezogen in de mentale cocon van Hertervig. Fosses proza begeeft zich ver buiten de gebaande wegen der vertelkunst.’
– Rob Schouten in Trouw

Melancholie I is een veeleisende roman, die een poëtische leeshouding vergt: het metrum is de draagmuur van een gedicht en dit geldt tevens voor het repetitieve ritme van de stijl in deze roman. Het is de stijl van Fosse die de niet waarneembare werking van de geest uitdrukt en vormgeeft. En dat is wat deze roman, het genre van het onzichtbare, zo krachtig maakt.’
– Koen Schouwenburg in het Friesch Dagblad

‘Het begin van het boek is meteen fascinerend, een lange aaneenschakeling van gevoelens en gedachten – overigens in een fijne vertaling van Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven – laat zien hoe het hoofdpersonage zich op het randje van een mentale instorting bevindt.’
De Boekenkrant

‘Lars Hertervig leeft voort en Jon Fosse heeft een belangrijke bijdrage geleverd om hem levend te houden.’
Norwegian American Weekly


ISBN 9789492068217 | NUR 302
€ 18,95 | 320 pag. | paperback met flappen
Vertaald door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven


Jon Fosse (1959) begon met het schrijven van verhalen en gedichten toen hij twaalf jaar oud was en is een van de meest toonaangevende schrijvers van Noorwegen geworden. Hij heeft verschillende literaire prijzen gewonnen, zijn romans en toneelstukken zijn in meer dan dertig talen vertaald en zijn toneelstukken zijn in bijna elk Europees land en buiten Europa opgevoerd (in 2010 won hij de grootste prijs in het mondiale theater, de Ibsen-prijs, drie jaar nadat hij het Franse Ordre National du Mérite won).

Fosse wordt dan ook algemeen beschouwd als een van ‘s werelds belangrijkste levende schrijvers. Zijn naam wordt de laatste jaren vaak genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. In 2015 werd zijn werk bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad, dat wordt gezien als de belangrijkste literaire erkenning na de Nobelprijs.

Foto: Tom A. Kolstad / Aftenposten / SCANPIX