Ann Quin | Berg

Oktober 2022

‘Een man genaamd Berg, die zijn naam veranderde in Greb, kwam naar een kustplaats met de bedoeling zijn vader te vermoorden. . .’

Zo begint Ann Quin’s roman Berg met sinistere ondertonen, een debuut ‘zo verbluffend superieur in vergelijking met het gros dat je het nooit zult vergeten’ (The Guardian) dat wordt vergeleken met de fictie van Samuel Beckett en Nathalie Sarraute.

Alistair Berg hoort waar zijn vader, die al sinds zijn kinderjaren afwezig is, verblijft. Zonder zijn identiteit te onthullen, neemt Berg een kamer naast die waar zijn vader en diens minnares logeren. In het hotel begint hij de uitschakeling van zijn vader te beramen. Verleiding en geweld volgen, hoewel niet helemaal zoals Berg bedoeld heeft, waarbij Quin de procedure van heerlijke absurdistische humor voorziet.

Tegen de achtergrond van een ruige badplaats ontwikkelt zich een absurd en brutaal plot met drie personages: Alistair Berg, zijn vader en hun wederzijdse minnares.

Anarchistisch, bedwelmend, donker: Berg is Quin’s meesterwerk, een klassieker uit de naoorlogse Britse avant-garde, dat nu eindelijk ook in het Nederlands zal verschijnen.

Lees meer over Ann Quin