Maurice Leblanc | Arsène Lupin Gentleman-Inbreker

Arsène Lupin, gentleman-inbreker (zie ook Arsène Lupin versus Herlock Sholmes)

ISBN 9789492068026
Eerste druk mei 2016
Tweede, derde druk januari 2021
Vierde druk februari 2021

€ 19,00
Paperback
Vertaald door Lidewij van den Berg
Voorwoord door Bart Van Loo
240 blz.

‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naartoe voert.’

Uit het voorwoord van Bart Van Loo (klikt u hier om het te lezen)

Maurice Leblanc (Rouen, 1864 – Perpignan, 1941) schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je sais tout. Lupin was het Franse antwoord op Sherlock Holmes en onmiddellijk een groot succes. Een nieuwe held was geboren. Maar liefst 21 boeken volgden. Arsène Lupin groeide uit tot een van Frankrijks meest geliefde personages.

In Arsène Lupin, gentleman-inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst gebundeld in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen. Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Maurice Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d’honneur.

In de pers:
TROUW:
“Arsène Lupin, gentleman-inbreker is charmant, geestig en vooral in de eerste 4 verhalen verrassend – zelfs voor lezers die al jaren bekend zijn met de stunts van The Saint, Batman, Bond, The Shadow, Robert Redford en Paul Newman in The Sting, Harry Houdini, en de hele parade aan dieven, speurders, oplichters, illusionisten en andere cultfiguren uit de vorige eeuw. Allemaal zijn ze Arsène Lupin in een andere vermomming. Je vergeet hem niet licht, deze gentleman-inbreker.”

Literair weblog Tzum:
“Als ik weer een bundel over Arsène Lupin in handen krijg, dan zal ik hem niet uit handen geven voor ik hem heb gelezen.”

Wie is Arsène Raoul Lupin?
Lupin, in 1905 ontsproten aan het brein van schrijver Maurice Leblanc (1864-1941), werd in 1874 in Normandië geboren als zoon van Henriette d’Andrésy en Théophraste Lupin. Hij genoot opleidingen in rechtsgeleerdheid en geneeskunde. Naast Latijn, Grieks en Engels spreekt hij verschillende moderne talen vloeiend.
De elegante oplichter/inbreker Arsène Lupin is de Robin Hood van de Belle Epoque. Hij beheerst meerdere vechtsporten zoals schermen, savate en jiujitsu, en zijn respect voor vrouwen gaat zover dat hij hen hun gestolen sieraden terugbrengt voor niet meer dan een glimlach. Geholpen door een onuitputtelijk aantal vermommingen steelt hij voor zijn plezier van de rijken en komt – indien nodig – op voor de verdrukten. Zijn grootste tegenstander, inspecteur Ganimard, is niet zijn grootste vijand; er bestaat tussen de beide mannen een verstandhouding die gebaseerd is op wederzijds respect.

Arsène Lupin was meteen een overweldigend succes en is tot op de dag van vandaag mede dankzij de vele films en tv-series in Frankrijk razend populair gebleven. Tijd voor een Nederlandse uitgave!

Nobelprijswinnaar T.S. Eliot geeft in een brief uit 1931 aan Caresse Crosby, medeoprichter van The Black Sun Press, advies over Arsène Lupin: “I have myself a particular admiration for Maurice Leblanc and should like to see a complete Arsène Lupin translated.”

Jean-Paul Sartre in ‘Les Mots’ (1963): “Ik aanbad de Cyrano van de onderwereld, Arsene Lupin […]’

https://www.facebook.com/ArseneLupinBoeken