Chrétien Breukers | En in de nacht een riem

Met En in de nacht een riem schreef Chrétien Breukers de liefdesroman van zijn generatie.


Boekgegevens
oktober 2019
ISBN 9789492068330
NUR 301
€ 18,95 | ca. 192 pag.


Thomas Meerman ligt met koorts in bed. Hij denkt na en droomt. Over zijn leven en over de liefde. Meerman ontdekt wat de waarheid is en waar die woont: in het lichaam. In het lichaam van zijn vrouw Leonie en van zijn minnares Jitka. En in dat van hemzelf.

‘De waarheid is iets heel anders dan wat ik altijd voor de waarheid heb gehouden. De waarheid is een ding met stekels en weerhaken, de waarheid heeft een koffer vol zwepen en rietjes en riemen en touwen en andere accessoires, en de waarheid duldt wel tegenspraak, alleen word je dan gestraft.’

En in de nacht een riem is een lyrische liefdesroman, een uit fragmenten opgebouwde lofzang op het lichaam en een ode aan de pijn-die-waarheid is.


‘Koortsachtige sfeer tussen droom en werkelijkheid.’
NRC

‘Een boeiende, bijzondere roman.’
– Carolina Lo Galbo, VPRO Boeken

‘Chrétien Breukers is een meester van het laconieke drama. Hij spaart zichzelf niet, hij spaart de wereld niet, niets is bij hem veilig en daarom moet iedereen hem lezen. In zijn proza vermengt hij werkelijkheid en fictie tot een verrassend geheel waarin je tot je verbazing je eigen wereld herkent, maar dan anders, alsof er iets vreemds mee is gebeurd.’
– Rob van Essen

‘Genadeloze, excentrieke roman.’
– Elisabeth Francet, Mappalibri

‘De spanningsboog bevindt zich in elk fragment.’
– Guus Bauer op Tzum

‘Ik kan me werkelijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst zoiets goeds heb gelezen.’
– Peter Abelsen


Chrétien Breukers (Leveroy, 1965) is dichter, blogger, prozaïst, essayist, vertaler en bloemlezer. Hij woont en werkt in Praag. In 2014 verscheen zijn veelgeprezen prozadebuut Een zoon van Limburg. Tussen 2005 en 2015 was Breukers hoofdredacteur van de roemruchte weblog De Contrabas.

Foto © Suzanne Sprooten