Christy Brown – Mijn linkervoet

boeken-schaduw-linkervoetLiteraire sensatie uit 1954 is een wervelend zelfportret

Mijn linkervoet is het bijzondere autobiografische verhaal van de Ierse schrijver, schilder en dichter Christy Brown (1932 – 1981), die kort na zijn geboorte met een ernstige hersenverlamming werd gediagnosticeerd. Brown beschrijft zijn worsteling als opgroeiend kind in Dublin, waar hij met zijn ouders en twaalf broers en zussen woont, en de strijd om het enige deel aan zijn lichaam dat werkt, zijn linkervoet, te trainen om te kunnen schrijven en schilderen.

Christy Brown wist uit te groeien tot een schrijver van meerdere internationale bestsellers, waaronder de literaire sensatie Mijn linkervoet, waarvan sinds de eerste uitgave in 1954 maar liefst 150.000 exemplaren zijn verkocht.
 

Met dit boeiende zelfportret over de pijnlijke maar triomfantelijke bevrijding van een gevangen geest werd Christy Brown een van de meest unieke stemmen van de twintigste eeuw.

November 2016 | € 16,50 | paperback | 12,5 x 20 cm
Vertaling Frits van der Waa | 224 blz. | ISBN 978 94 920 6808 8 | NUR 402

In de pers:
De Boekenkrant​ in een dubbelartikel over Arnon Grunberg​ en Christy Brown:

“Zo tonen deze twee boeken aan dat de weg naar succesvol schrijverschap lang is en vol bochten, en dat het makkelijk verdwalen is. Toch leverden beide debutanten bestsellers af die het begin van een succesvol schrijversleven markeerden. ‘Aan nederlagen geen gebrek’ en ‘Mijn linkervoet’ laten zien hoe het allemaal begon, waar het bijna fout ging, en hoe het uiteindelijk toch allemaal goedkwam. Daarmee zijn de twee auteurs een inspiratie voor iedereen die iets wil bereiken, op welk gebied dan ook.”