Edvard Hoem | Het verhaal van mijn vader en mijn moeder

‘Edvard Hoem wijdt een liefdevolle roman aan het Noorse boerenleven van zijn ouders – De Volkskrant ★★★★

‘Een zeer mooie vertelling over het leven op het platteland van Noorwegen.’
Gent Leest


ISBN 9789492068545 NUR 302
Vertaald door Paula Stevens
268 pag. | Paperback met flappen
€ 20,00


De Noorse schrijver Edvard Hoem droeg het verhaal van zijn ouders vijftig jaar met zich mee. Het begint voor hem als hij zes is en zijn moeder een simpele en tegelijkertijd moeilijke vraag stelt: ‘Mam, hou je van papa?’ Hij heeft geen flauw idee dat zijn vraag over een familiegeheim gaat. Ze antwoordt: ‘Ik hield niet van vader toen ik hem ontmoette. Maar ik werd verliefd op hem omdat hij constant was, constant en trouw. En dat is net zo belangrijk als liefde.’

Naast een scherp en teder familieportret is Het verhaal van mijn vader en mijn moeder een ontroerende roman over het leven op het platteland in Noorwegen.

Hoe waren de ouders voordat ze ouders werden? Edvard Hoem vertelt het aangrijpende verhaal van zijn ouders, een jonge reizende predikant die Gods woord predikt in de valleien van Noorwegen, en een jonge vrouw die in een relatie met een Duitse soldaat zwanger wordt en daarmee veel ongeluk brengt.

‘Hij kan zich tederheid en oprechtheid veroorloven zonder ooit sentimenteel te worden. Er is een auteur van het formaat van Edvard Hoem voor nodig om hierin te slagen…’
Aftenposten


Edvard Hoem (1949) is een van de belangrijkste literaire schrijvers van Noorwegen sinds zijn doorbraak met de met de bekroonde roman Kjærleikens ferje-reiser in 1974. Vier keer werd hij genomineerd voor de prestigieuze Nordic Council’s Literature Prize, waaronder in 2005 voor Het verhaal van mijn vader en mijn moeder. In 2019 kreeg hij de ereprijs voor zijn gehele oeuvre tijdens de uitreiking van de Brageprisen (Noorse literatuurprijs).De mooie recensie van Peter Swanborn in de Volkskrant, met een pracht van een illustratie van Silvia Celiberti.