Françoise Lefèvre | De kleine prins zwijgt

Bekroond met de Prix Goncourt des Lycéens | In Frankrijk meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Met speciaal voor de Nederlandse uitgave een nawoord van Hugo Horiot, schrijver van De keizer, dat ben ik

Maart 2018
ISBN 9789492068163
ca. 160 pag.
Prijs € 17,50
Vertaald door Lidewij van den Berg


TWEE BOEKEN VAN MOEDER EN ZOON
In 1990 schreef Françoise Lefèvre De kleine prins zwijgt, een roman over haar zoon Hugo Horiot, die later werd gediagnosticeerd met autisme. 23 jaar later schreef Hugo Horiot zijn autobiografie, De keizer, dat ben ik, waarin hij zijn leven met autisme beschrijft. ‘Een meesterwerk’, aldus Le Figaro. Ook dit boek verschijnt bij Uitgeverij Oevers – meer informatie over Hugo Horiot.


In de pers:

‘Altijd is ze hem [Hugo Horiot] in zijn labyrintische wereld blijven volgen. Haar verscheurdheid tussen liefde en wanhoop weet Françoise Lefèvre heel knap over te brengen in het pijnlijk mooie verhaal over de volharding en vindingrijkheid van een moeder om gelijk met haar autistische zoon op te gaan vanuit een vermoeden dat er achter zijn zwijgen een schat aan poëzie en kennis schuilgaat.’
– Mappalibri


De kleine prins zwijgt
De ik-persoon in De kleine prins zwijgt is een schrijver die probeert om het verhaal van de getalenteerde zangeres Blanche te vertellen. Maar ze is in de eerste plaats de moeder van Sylvester, haar autistische kind dat ze wanhopig en tegen elke prijs deelgenoot probeert te maken van het leven en de wereld van anderen.

In het boek klinkt het ontroerende duet van twee vrouwenstemmen: de een is de empathische moeder die vecht tegen de confronterende taboes en vooroordelen die haar kind bedreigen, en de ander de gepassioneerde romanschrijver, wiens hoop en wanhoop zich vermengen met die van Blanche, haar heldin. Een prachtig verhaal over een schrijver die tijdens het gevecht voor haar autistische zoon zichzelf en haar literaire kracht dreigt te verliezen. Maar als haar kind eindelijk begint te praten, kan ze ook haar roman volbrengen.

‘Ik zal je taal leren spreken. Ik zal binnengaan in je stilte. Ik zal vergeten wat ik denk te weten. Ik zal van je houden. Met jou ben ik geconfronteerd met iemand die gered moet worden, met iemand die onder het puin is begraven. Een levend ingemetselde. Je daar weg te krijgen… Je onder de stenen vandaan trekken… Ik heb nog veel kracht over, hoor je me, ik laat je hand nog geen seconde los.’
(fragment uit De kleine prins zwijgt)

Françoise Lefèvre (Parijs, 1942) debuteerde in 1974, en elk van haar boeken vertelt over een episode van haar leven. Van La Première habitude (1974) tot haar (tot nu toe ) laatste boek Un album de silence (2008).