Hans Erich Nossack

Hans Erich Nossack (1901-1977) was een Duitse schrijver en vertaler. Zijn roman Het onmogelijke bewijs wordt gezien als een van de grootste prozastukken die de Duitse naoorlogse literatuur heeft voortgebracht.

Begin 2023 verschijnt bij Oevers Op z’n laatst in november. Deze roman uit 1955, vertaald door Josephine Rijnaarts, is een aan haar zoon gerichte rechtvaardiging van een vrouw over de laatste, beslissende acht maanden van haar leven: het verhaal van een vrouw die op zoek is naar de zin van het leven en die twijfels heeft over haar individuele en sociale mogelijkheden, een vrouw die spontaan breekt met conventies, kortstondig geluk ervaart met haar minnaar, faalt en pas in de dood de ‘eeuwige’ verbondenheid en vervulling vindt.

Door Jean-Paul Sartre geprezen als een van de grote Duitse existentialistische romanschrijvers, wordt Nossack in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers in Europa.

In 1961 ontving Nossack de Georg Büchner-prijs (samen met de Goethe-prijs de belangrijkste literaire prijs voor Duitstalige literatuur).