Hans Joachim Schädlich | Felix & Felka

Bekroonde roman over het nazi-Duitsland ontvluchtende kunstenaarsechtpaar Felix Nussbaum (1904-1944) en Felka Platek (1899-1944)

Wanneer hij in mei 1933 fysiek wordt aangevallen door de schilder Hanns Hubertus Graaf von Merveldt, wordt de Duits-joodse kunstenaar Felix Nussbaum gedwongen Villa Massimo in Rome te verlaten. De nazivervolging van joden maakt het voor hem en zijn vrouw, de schilder Felka Platek, onmogelijk om terug te keren naar Duitsland. Na een kort verblijf in Parijs en Oostende vindt het echtpaar eindelijk een thuis in Brussel.

Met noodlottig gevolg negeren ze de smeekbeden van een vriend dat ze naar Palestina moeten vluchten, en hoewel de dreiging van de Duitse bezetters dagelijks toeneemt, besluiten Felix en Felka in Brussel te blijven en zich op zolder te verstoppen.

In beknopte fragmenten maakt Hans Joachim Schädlich invoelbaar hoe de keuze voor een artistiek leven het zicht op de reddende uitweg belemmert.


‘Hans Joachim Schädlich is een van de grootste schrijvers in de hedendaagse Duitse literatuur.’
Die Zeit

‘Als gevoelens niet worden benadrukt en dus voorgeschreven, kunnen ze hun effect echt ontplooien. (…) Elke zin raakt als een kleine steek.’
Süddeutsche Zeitung


Boekgegevens
september 2020
ISBN 9789492068460
€ 19,95 | 216 pag. | Paperback met flappen


Hans Joachim Schädlich (1935) werkte aan de Duitse Academie van Wetenschappen in Oost-Berlijn voordat hij zich in 1977 vestigde in West-Duitsland. Tegenwoordig woont Schädlich weer in Berlijn. Hij schreef
meer dan twintig romans en ontving vele onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de Heinrich Böll-prijs en de Schiller Memorial-prijs.
Felix & Felka werd in 2019 bekroond met de Erich-Loest-Prijs.