Hans Joachim Schädlich | Kokosjkins reis

ISBN 9789493290013
Paperback met flappen
196 pag.
€ 20,00
Vertaald door Anke Frerichs en Gerda Baardman

In 2010 bekroond met de Corine – Internationale Boekenprijs (de Corine wordt toegekend aan Duitse of internationale ‘auteurs voor uitmuntende literaire prestaties en hun erkenning door het publiek’).


De Russische balling Fyodor Kokosjkin keert aan boord van het luxeschip Queen Mary 2 terug naar de VS. De reis naar Europa en de ontmoeting met zijn oude vriend Jakub Hlaváček, heeft bij de vijfennegentigjarige Kokosjkin herinneringen losgemaakt aan de plaatsen van zijn kindertijd: Sint-Petersburg, de stad van zijn jeugd, waar de bolsjewieken zijn vader vermoordden in 1918; Odessa, waar zijn moeder met hem naartoe vluchtte nadat Oekraïne zich in een onafhankelijkheidsverklaring had afgesplitst van Rusland; Berlijn, voordat de nazi’s het in de greep kregen. Langzaam maar zeker wendt Kokosjkin zich aan boord tijdens de gesprekken aan tafel en in de karaokebar tot de vijftig jaar jongere architecte Olga Noborra.

Bijna terloops doet Hans Joachim Schädlich in deze roman verslag van de geschiedenis van de twintigste eeuw – van de Grondwetgevende Vergadering op 18 januari 1918 in Petrograd (het begin van de dictatuur van de bolsjewieken), de Russische inval van het Warschaupact in Tsjechoslowakije in 1968, tot de plannen voor een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland in 2005.‘Dat is het meesterlijke in alle boeken van Schädlich: de zinnen zijn zo sluw, al lijken ze op het eerste gezicht argeloos.’
– Herta Müller, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur 2009

‘Hans Joachim Schädlich is een van de groten in de hedendaagse Duitse literatuur. Een wonderbaarlijk wijze roman.’
Die Zeit


Hans Joachim Schädlich (1935) werkte aan de Duitse Academie van Wetenschappen in Oost-Berlijn voordat hij zich in 1977 vestigde in West-Duitsland. Tegenwoordig woont Schädlich weer in Berlijn. Hij schreef meer dan twintig romans en ontving vele onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de Heinrich Böll-prijs en de Schiller Memorial-prijs.

Bij Oevers verscheen in 2020 zijn bekroonde roman Felix & Felka, over het nazi-Duitsland ontvluchtte kunstenaarsechtpaar Felix Nussbaum (1904-1944) en Felka Platek (1899-1944)