Jacoba van Velde – Een blad in de wind

boeken-schaduw-blad

In de pers:
 
“Dramatisch krachtige roman over depressieve danseres. Laverend tussen naïef en diepzinnig, maar altijd met grote intensiteit, dat is Jacoba van Velde.’
– Arjan Peters in de Volkskrant over Een blad in de wind van Jacoba van Velde ★★★
 

Een blad in de wind verdient lezers: het is eerlijk en intelligent, betekenisliteratuur zonder kunstgrepen.”
– Alexandra De Vos in De Standaard der Letteren ★★★★

Leest u hier de hele recensie.
 

Op een Parijse hotelkamer overziet Helena Berger haar leven: haar zorgeloze kinderjaren in een Zeeuws domineesgezin, haar aanleg voor balletdansen, de verhuizing op haar zeventiende naar Parijs, haar danscarrière, haar huwelijk. Het leven liep anders dan Helena had voorzien en dompelde haar in wanhoop en, uiteindelijk, totale eenzaamheid…

Jacoba van Velde (1903-1985) is de auteur van een klein maar bijzonder oeuvre. Met haar debuutroman De grote zaal uit 1953 verwierf ze direct wereldfaam. In 1961 volgde haar tweede – en tevens laatste – roman, het grotendeels autobiografische Een blad in de wind.

Een blad in de wind is een aangrijpend en melancholisch verhaal. Met deze heruitgave laten we met trots een nieuwe generatie liefhebbers van mooie verhalen kennis maken met dit schitterende kleinood uit de Nederlandse literatuur.

2016 | € 15,95 | paperback met flappen | 12,5 x 20 cm
160 blz. | ISBN 978 94 920 6806 4 | NUR 301

In de pers:
“Chapeau voor Uitgeverij Oevers die dit prachtige werk van de reeds in 1985 overleden Jacoba Van Velde opnieuw uitbrengt. Deze fraaie vertelling is in de afgelopen jaren ernstig onderbelicht gebleven en verdient zeer zeker een tweede kans.

De duistere, en overigens deels autobiografische elementen, in combinatie met de waarlijk schitterende schrijfstijl van Van Velde, maken ‘Een blad in de wind’ zeer de moeite waard.”
– recensent Hanneke Tinor-Centi

 

k-k-blad-2

 

Jacoba met haar broers, de kunstschilders Bram en Geer.

bram-geer-jacoba

jacoba-dans