Jean-Jacques Sempé | Het geheim van Raoul Taburin

‘Een klassieker van een van de grootste tekenaars van Frankrijk is eindelijk vertaald.’
★★★★★
Joost Pollmann in de Volkskrant

‘De tedere ironie van Jean-­Jacques Sempé glanst hier in vol ornaat, zijn facettenoog voor het ­ridicule is uitzonderlijk.’
– Dirk Leyman in De Morgen

Raoul Taburin, de bekende fietsenverkoper uit Saint-Céron, heeft een geheim. Hij weet alles wat er te weten valt over fietsen, behalve hoe hij erop moet rijden. De ervaren fietsenmaker, dankzij constant vallen en vervolgens als kind fietsen moeten repareren, wordt door iedereen in het dorp bewonderd vanwege zijn vaardigheid en kennis, zozeer dat ze ter ere van hem een fiets zelfs een ‘taburin’ zijn gaan noemen. Niemand kent zijn geheim – zelfs zijn vrouw weet niet dat de grote Raoul Taburin niet kan fietsen.


Als zijn vriend Hervé Figougne, die fotograaf is, aankondigt dat hij graag een foto wil maken van Raoul die met zijn fiets een heuvel afrijdt, moet Raoul eindelijk zijn angsten onder ogen zien, met onverwacht dramatische gevolgen.

Het geheim van Raoul Taburin is een humoristisch, liefdevol verhaal voor jong en oud, geschreven en getekend door Sempé, een van de beroemdste cartoonisten ter wereld.


Jean-Jacques Sempé (1932 – 2022) overleed op 11 augustus, een week voor zijn negentigste verjaardag. Hij was gek op fietsen en de fiets:

‘Besef je eens al het onderzoek dat sinds de loopfiets is gedaan om de fiets te ontwikkelen. We zijn altijd al bezig geweest met dingen met een wiel te doen. En bij twee wielen bedacht men vervolgens de ketting. Ik vind het een geweldige uitvinding. Van alle uitvindingen is dit mijn favoriet.’

Het is daarom niet verwonderlijk dat een van zijn favoriete boeken in zijn omvangrijke oeuvre Het geheim van Raoul Taburin is:

‘Het is de uitwisseling van twee geheimen en de geboorte van een grote vriendschap. Ik hou echt van dit boek. Ik vind het verhaal erg goed en we hebben allemaal min of meer een klein geheimpje te bewaren. Ik vond het einde van dit verhaal pas dertig jaar nadat ik eraan begon. Ik wou dat dit boek beter bekend was. Het is een verhaal dat me heel dierbaar is.’


‘Volwassenen zullen genieten van het lezen of herlezen van dit kleine meesterwerk van de mensheid.’
A l’écoute des livres

‘Teder en ondeugend avontuur.’
Le Journal de l’animation