Joe Brainard | Ik herinner me

Ik herinner me is een klein meesterwerk. Een van die zeldzame boeken waar je nooit op uitgekeken raakt.’
Uit het voorwoord van Paul Auster

Ik herinner me is de cultklassieker uit 1970 van auteur en kunstenaar Joe Brainard, over opgroeien in de jaren ’50 in Oklahoma en zijn leven in de jaren ’60 en ’70 in New York City. Als autobiografie was Brainards methode briljant eenvoudig: specifieke herinneringen opschrijven wanneer ze naar de oppervlakte van zijn bewustzijn kwamen, elk voorafgegaan door het refrein ‘Ik herinner me’.

‘In eenvoudige, openhartige zinnen brengt hij de menselijke ziel in kaart en verandert hij permanent de manier waarop we naar de wereld kijken. Ik herinner me is zowel razend grappig als diep ontroerend.’
– Paul Auster

‘Ik zou pleiten voor Ik herinner me als een van de ongeveer twintig belangrijkste Amerikaanse autobiografieën, belangrijk vanwege de onbelangrijkheid en de vermenging van culturele snuisterijen met seksuele openhartigheid en zelfonthulling.’
The New Yorker