Jon Fosse | Melancholie I

Melancholie I stond op de longlist van de Europese Literatuur en behoorde daarmee tot de beste twintig vertaalde boeken van 2018.

Lars Hertervig is een provinciaalse jonge Noor uit een arme Quaker-achtergrond, die kunst studeert in Düsseldorf. Gepijnigd door onbeantwoorde liefde en twijfels aan zijn kunst, wordt hij in de richting van een zenuwinzinking gedreven.

In proza zo hypnotiserend als dat van Samuel Beckett beschrijft de roman een enkele dag van crisis en de gevolgen daarvan, jaren later voor Lars zelf, en een eeuw later voor een schrijver geïnspireerd door de visie van Hertervig.

Melancholie I, bekroond met de Melsom-prijs en de Sunnmøre-prijs, neemt ons diep mee in het fragiele bewustzijn van een schilder, kwetsbaar voor alles, maar juist daarom in staat om zijn schoonheid en zijn licht te zien.

Lars Hertervig (1830-1902) groeide, samen met Edvard Munch, uit tot een van de meest gerenommeerde schilders van Noorwegen.


In de pers

‘Melancholie I is een evenement voor de liefhebbers: eindelijk weer een Nederlandse vertaling van Jon Fosse. De Noor is al járen een topkandidaat voor de Nobelprijs. […] Kunst draait niet om een boodschap, maar om een dieper begrip, niet om realiteit, maar om mystiek. ­Fosse noemt die glimp ‘de stille stem’. Zijn reis daarheen is even bijzonder als uitdagend. Michelin zou zeggen: ‘Vaut le voyage’.”
– ★★★★ Boek van de Week in De Standaard

Melancholie I is voor het grootste deel meer muziek dan taal. […] wonderbaarlijk bedwelmend.’
– Arjan Peters in de Volkskrant

‘Het is een bijzondere, maar zoals de jury van de European Price for Literature 2014 opmerkte ook een veeleisende leeservaring. Het is een trance-achtig, in wezen muzikaal modulerend proza waaruit, voor de hoofdpersoon maar ook voor de lezer, in feite geen ontsnapping mogelijk is. Wie dit boek leest voelt zich meegezogen in de mentale cocon van Hertervig. Fosses proza begeeft zich ver buiten de gebaande wegen der vertelkunst.’
– Rob Schouten in Trouw

Melancholie I is een veeleisende roman, die een poëtische leeshouding vergt: het metrum is de draagmuur van een gedicht en dit geldt tevens voor het repetitieve ritme van de stijl in deze roman. Het is de stijl van Fosse die de niet waarneembare werking van de geest uitdrukt en vormgeeft. En dat is wat deze roman, het genre van het onzichtbare, zo krachtig maakt.’
– Koen Schouwenburg in het Friesch Dagblad

‘Het begin van het boek is meteen fascinerend, een lange aaneenschakeling van gevoelens en gedachten – overigens in een fijne vertaling van Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven – laat zien hoe het hoofdpersonage zich op het randje van een mentale instorting bevindt.’
De Boekenkrant

‘Op onnavolgbare wijze weet Fosse het voor elkaar te krijgen dat we, hoewel we steeds in het door en door paranoïde en mistige hoofd van Hertervig verblijven, toch begrijpen wat er zich buiten hem om afspeelt. […] Je zult dit hoofd binnen moeten stappen en moeten wachten tot het voorbij is, tot de golven van de zee die dit mens voortstuwen jou uitspugen, veilig de vloedlijn op. Waarom zou je dat doen? Nou, bijvoorbeeld om meer te weten te komen over het scheppen, de inspiratie, over het goddelijke zelfs. En over gekte.’
– Miriam Rasch op de website van Athenaeum Boekhandel

‘Lars Hertervig leeft voort en Jon Fosse heeft een belangrijke bijdrage geleverd om hem levend te houden.’
Norwegian American Weekly


ISBN 9789492068217 | NUR 302
€ 19,95 | 320 pag. | paperback met flappen
Vertaald door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven


Jon Fosse (1959) begon met het schrijven van verhalen en gedichten toen hij twaalf jaar oud was en is een van de meest toonaangevende schrijvers van Noorwegen geworden. Hij heeft verschillende literaire prijzen gewonnen, zijn romans en toneelstukken zijn in meer dan dertig talen vertaald en zijn toneelstukken zijn in bijna elk Europees land en buiten Europa opgevoerd (in 2010 won hij de grootste prijs in het mondiale theater, de Ibsen-prijs, drie jaar nadat hij het Franse Ordre National du Mérite won).

Fosse wordt dan ook algemeen beschouwd als een van ‘s werelds belangrijkste levende schrijvers. Zijn naam wordt de laatste jaren vaak genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. In 2015 werd zijn werk bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad, dat wordt gezien als de belangrijkste literaire erkenning na de Nobelprijs.

Foto: Tom A. Kolstad / Aftenposten / SCANPIX