Jon Fosse

Jon Fosse, geboren in 1959, wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd. Al bijna veertig jaar schrijft hij romans, toneelstukken, gedichten, verhalen, essays en kinderboeken. Zijn bekroonde werk is vertaald in meer dan vijftig talen en zijn toneelstukken zijn over de hele wereld meer dan duizend keer opgevoerd.

Fosse’s eerste roman, Raudt, svart (Rood, zwart), werd gepubliceerd in 1983, maar hij beschouwt een kort verhaal Han (Hij), gepubliceerd in een studentenkrant in 1981, als zijn eigenlijke literaire debuut. Er zijn al veel karakteristieke kenmerken van Fosse’s schrijven: herhaling, innerlijke monoloog en een muzikale, suggestieve stijl. Fosse bleef tot in de jaren tachtig proza, poëzie en kinderboeken publiceren, maar zijn doorbraak als auteur kwam met de roman Naustet (Boathouse) uit 1989.

Nadat hij zich gevestigd had als romanschrijver, dichter, essayist en kinderboekenschrijver, werd hij ook toneelschrijver. Ondanks dat hij vaak sceptisch was over het theater, schreef hij zijn eerste toneelstuk in 1992, wat hij later beschreef als de grootste openbaring in zijn schrijversleven. Nokon kjem til å kome (Someone Is Going to Come) is het eerste toneelstuk dat Fosse schreef, hoewel Og aldri skal vi skiljast (And Never Shall We Part) het eerste was dat in 1994 werd opgevoerd in het Nationaal Theater in Bergen.

Fosse schreef in die jaren in een razend tempo toneelstukken en verscheen al snel op de belangrijkste Noorse podia, en al na een paar jaar werden zijn toneelstukken ook in het buitenland opgevoerd. Zijn internationale doorbraak kwam in 1999, toen de Franse regisseur Claude Régy Something Is Going to Come opvoerde. Het jaar daarop voerde het beroemde Berlijnse theater Schaubühne Namnet (The Name) op tijdens de Salzburger Festspiele. Tegenwoordig worden de toneelstukken van Jon Fosse over de hele wereld opgevoerd. Hij heeft er meer dan dertig geschreven, waaronder Namnet (The Name), Vinter (Winter), Ein sommars dag (A Summer’s Day), Draum om hausten (Dream of Autumn), Dødsvariasjonar (Death Variations), Svevn (Sleep) en Eg er vinden (I Am The Wind).

Hoewel internationaal vooral bekend als toneelschrijver, heeft Fosse altijd op een ongewoon hoog niveau in andere genres geschreven. Zijn romans omvatten onder andere Melancholie I en Melancholie II, over de Noorse schilder Lars Hertervig, en Trilogie, bestaande uit de drie delen Andvake, Olavs draumar en Kveldsvævd (Wakker worden, Olav’s dromen, Vermoeidheid), een mooi en verontrustend verhaal over een violist, Asle, en zijn vriendin, Alida, waarvoor Fosse in 2015 de literatuurprijs van de Nordic Council won. Een jaar eerder werd hem de European Prize for Literature 2014 toegekend ‘vanwege zijn krachtige, veeleisende en vernieuwende manier van schrijven in elk literair genre’.

Septologie

Fosse’s grootste werk tot nu toe is Septologie, dat hij begon tijdens een pauze van toneelschrijven en na zijn bekering tot het katholicisme in 2013. Fosse heeft zijn methode om Septologie te schrijven ‘langzaam proza’ genoemd: een stijl van verschuivende niveaus, scènes en reflecties, de exacte tegenovergestelde van snel drama. De zeven delen zijn gepubliceerd in drie delen: De andere naam, Ik is een ander en Een nieuwe naam. Het is een groots verhaal over de aard van kunst en God, over alcoholisme, vriendschap, liefde en het verstrijken van de tijd. Septologie heeft zowel in Noorwegen als in het buitenland lovende recensies ontvangen en is genomineerd geweest voor verschillende prijzen. De andere naam – Septologie I-II stond in 2020 op de longlist van de International Booker Prize.

‘Jon Fosse is een zeer groot schrijver.’
– Karl Ove Knausgaard

Boeken van Jon Fosse bij Oevers

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.