Jon Fosse

Jon Fosse (geb. 1959) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd.

Geboren in Strandebarm in Vestland, West-Noorwegen, woont hij momenteel in Oslo.

De opmerkelijk carrière van Fosse begon in 1983 met zijn eerste roman Rood, zwart, en sindsdien heeft hij talloze romans, verhalen, poëziebundels, kinderboeken en essaybundels gepubliceerd. Hij begon met het schrijven van toneelstukken in 1993 en sindsdien heeft hij bijna dertig toneelstukken geschreven.

Sinds het midden van de jaren negentig hebben zijn toneelstukken een ongeëvenaard internationaal succes gehad en werden ze meer dan duizend keer over de hele wereld opgevoerd; zijn werken zijn in meer dan vijftig talen vertaald. Tegenwoordig is Fosse een van de meest uitgevoerde levende toneelschrijvers ter wereld, maar hij is doorgegaan met het schrijven van romans, verhalen en poëzie. In 2015 ontving hij de Nordic Council Literature Prize voor zijn werk Trilogy. Fosses eerdere romans Melancholie I en II hebben ook veel lovende kritieken gekregen.

Fosse heeft talloze prijzen gewonnen, zowel in Noorwegen als in het buitenland, en de laatste jaren wordt hij vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor Literatuur.

‘Jon Fosse is een zeer groot schrijver.’
– Karl Ove Knausgaard

Boeken van Jon Fosse bij Oevers

Melancholie I
Melancholie II
Septologie I-II – De andere naam
Septologie III-V – Ik is een ander