Josefine Klougart | Een van ons slaapt

‘Josefine Klougart heeft zichzelf gevestigd tot een van de meest krachtige en dwingende stemmen van haar generatie.’
– Jens Christian Grøndahl

‘Scandinavië heeft nu haar eigen Virginia Woolf. Weinigen komen zo dicht bij de menselijke geest als Klougart.’
– de Noorse krant VG

‘Wat een ongelooflijk mooie, indringende, poëtische roman over verlies en het einde van een liefde. Zinnen om brabbelend aan jezelf voor te lezen, en te onthouden. Prachtig.’
– Theo Hakkert

‘Een lyrische roman over verlies en identiteit. Fijnzinnig vertaald uit het Deens door Michal van Zelm.’
– Erik Hoekstra

‘Een van ons slaapt is een roman die verslavend leest zonder dat er een duidelijke verhaallijn in zit. Dat is razendknap. Herinneringen aan het thuis van vroeger met haar ouders en haar zussen, aan haar overleden echtgenoot en de scheiding van de nieuwe vriend lopen in een mijmerende aaneenschakeling van impressies in elkaar over. Veel is herkenbaar, scherpte naast dromerigheid, maar alles even schitterend geschreven.’
– Lidewijde Paris


Als ze naar huis terugkeert om haar moeder te bezoeken die aan kanker sterft, verhaalt de ik-persoon over een korte, intense liefdesaffaire en het verdriet en desillusie als gevolg van het einde ervan. In prachtig proza toont Josefine Klougart ons het schrille contrast tussen de herinnering van stabiliteit – je ouders, het huis van je jeugd, je liefde – en de voortdurende eindes die we tijdens het leven ervaren. Een roman over achterlaten en achtergelaten worden; een verhaal over het ontvouwen van een relatie en de noodzaak van verdriet.

Een van ons slaapt is door Deense critici veelal beschouwd als een meesterwerk. De belangrijkste Deense krant Politiken noemde het ‘een fascinerende roman van liefde en verlies’, en Berlingske Tidende bestempelde het als ‘een van de grote romans van het jaar.’ Het boek is reeds verschenen in Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Italië, Zweden, Noorwegen, Portugal, Turkije, Engeland en Duitsland.


Josefine Klougart (1985) wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Deense schrijvers. Ze is de eerste Deense auteur die met twee van haar eerste drie boeken werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize. Haar werk is in meer dan twaalf landen vertaald.


ISBN 9789492068156
292 pag. | Paperback met flappen
Prijs € 18,50
Vertaald door Michal van Zelm