Kaspar Colling Nielsen | De verlosser uit Hvidovre

De verlosser uit Hvidovre van Kasper Colling Nielsen, ook wel de Deense Houellebecq genoemd, is een hoogst actuele roman over een samenleving die niet langer in staat is haar problemen op te lossen.

Europa verkeert in een noodtoestand. Financiële crises, pandemieën en klimaatverandering woeden, en net wanneer het erop lijkt dat het niet erger kan, barst de Vesuvius uit. Als gevolg daarvan omhult een gigantische aswolk het continent in totale duisternis.

In deze cruciale tijd voor de mensheid blijkt uit verschillende onafhankelijke analyses dat één man de wereld kan redden. Deze man blijkt de achtenveertigjarige mislukte dichter Allan Thornbum te zijn, die met zijn vijftienjarige kat Felix in een souterrain in Hvidovre woont. Allan telt het verkeer voor de kost en besteedt zijn vrije tijd aan het becommentariëren van gedichten die hij uit de bibliotheek leent. Op een dag klopt de sociaaldemocratische premier Bianca Didriksen op zijn deur en smeekt om zijn hulp. Ze legt uit dat experts van het ministerie van Financiën hebben berekend dat als Allan een gedicht schrijft, slechts één gedicht, hij de problemen van de hele wereld kan oplossen. Het enige is dat het Allan niets kan schelen.

Met een stijl die wordt gekenmerkt door fantasierijke en tragikomische verhalen over de existentiële omstandigheden en dilemma’s van het leven, wordt Kaspar Colling Nielsen (1974) dikwijls vergeleken met Michel Houellebecq, die over hem zei: ‘Er is nog iets waar hij goed in is, waar ik zelf ook behoorlijk bedreven in ben. Het is nogal subtiel: om echte feiten, zeer waarschijnlijke feiten en feiten die veel minder waarschijnlijk zijn, op hetzelfde niveau te plaatsen.’