Knud Sønderby | Twee mensen samen

ISBN: 9789492068224
€ 18,50
Vertaald door Femke Muller

Knud Sønderby’s (1909-1966) tweede roman Twee mensen Samen (1932) speelt zich net als zijn debuut Midden in een jazztijd af in de jazztijd in het Kopenhagen van de vroege jaren dertig.

De roman is opgenomen in de Schwob Leesclub van het Nederlands Letterenfonds voor de mooiste vergeten klassiekers (de leesclubs van de boeken in het najaar starten in oktober 2018).

Twee mensen samen is Knud Sønderbys portret van de liefde tussen Kay en Kirsten. Hun relatie is gedoemd te mislukken, zelfs voordat deze echt is begonnen. Kaj Ruben, een jonge student medicijnen, leeft zijn leven in een compleet andere wereld dan Kirsten Bruun, die werkzaam is als verkoopster in een warenhuis. En waar Kaj is omgeven door schilders, schrijvers en studenten die een bohemien leven leiden waar ze niet hoeven na te denken over geld, leeft Kirsten, die zelfs nog bij haar ouders woont, onder arme arbeiders en mensen die net genoeg geld verdienen om rond te komen.

Twee mensen samen laat zien dat de liefde niet alleen eenvoudig is en toewijding vergt, maar ook dat die liefde gepaard gaat met twijfel en jaloezie.

‘Toen zijn tweede roman uitkwam, genoot Sønderby reeds de status van bestsellerauteur en werd hij vergeleken met F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway. In Twee mensen samen vond hij zijn pretentieloze maar toch scherpzinnige, poëtische stem om het gevoel van zijn generatie uit te drukken.’

– Jens Christian Grøndahl


Over Midden in een jazztijd:
Ontzeg u het genot van dit swingende boek niet.’
– Theo Hakkert

‘Onder zijn ogenschijnlijk eenvoudige vertelling, gaan vele lagen schuil, die poëtisch, beschouwend en cynisch tegelijk zijn.’
– Sofie Messeman in Trouw

‘Hij formuleert zijn zinnen zo levensecht dat je na een paar bladzijden in het hoofd van Peter Hasvig zit.’
– Cutting Edge

‘Swingende Deense klassieker. Eindelijk vertaald.’
– Bo van Houwelingen in de Volkskrant ****


Knud Sønderby (1909-1966) was een vooraanstaand schrijver, journalist, vertaler en essayist. Naast vijf romans schreef hij een handjevol toneelstukken, waarna hij zich voornamelijk concentreerde op het schrijven van essays. De thema’s lijken vaak simpel en alledaags, maar de voort slenterende essays worden met hun subtiele vereniging van lichtheid en weemoed beschouwd als hoogtepunten in het naoorlogse Deense proza.

Twee mensen samen is Sønderby’s tweede roman en de succesvolle opvolger van zijn debuut uit 1931, Midden in een jazztijd, dat is opgenomen in de canon van de Deense literatuur. Beide beroemde romans gaan over de rusteloosheid en de melancholie van de jeugd in de gonzende (jazz)metropool die Kopenhagen in de jaren dertig was geworden. Toen Twee mensen samen uitkwam, genoot Sønderby reeds de status van bestsellerauteur en werd hij vergeleken met F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway.