Knud Sønderby

Knud Sønderby (1909-1966) was een vooraanstaand schrijver, journalist, vertaler en essayist. Naast vijf romans schreef hij een handjevol toneelstukken, waarna hij zich voornamelijk concentreerde op het schrijven van essays. De thema’s lijken vaak simpel en alledaags, maar de voort slenterende essays worden met hun subtiele vereniging van lichtheid en weemoed beschouwd als hoogtepunten in het naoorlogse Deense proza.

Midden in een jazztijd, zijn debuutroman uit 1931, schildert een overtuigend beeld van de gedesillusioneerde generatie jongeren van het interbellum die opgroeide in de schaduw van de Eerste Wereldoorlog. Een tijdloos verhaal over de strijd om jezelf en de zin van het leven te vinden, vergelijkbaar met The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald.

Twee mensen samen is Sønderby’s tweede roman en de succesvolle opvolger van Midden in een jazztijd. Beide beroemde romans gaan over de rusteloosheid en de melancholie van de jeugd in de gonzende (jazz)metropool die Kopenhagen in de jaren dertig was geworden. Toen Twee mensen samen uitkwam, genoot Sønderby reeds de status van bestsellerauteur en werd hij vergeleken met F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway.

Begin 2023 verschijnt Sønderby’s De koude vlammen, een roman over een huwelijk dat begint met een ontsnapping naar Groenland en daar de test doorstaat door de ontmoeting met de primitieve natuur. Hemingway en andere schrijvers van moderne wereldliteratuur zochten de primitiviteit in Afrika of Mexico. Sønderby vond het in Groenland. Een liefdesroman over mensen die weten dat het iets kost om lief te hebben – en om bemind te worden.

In de zomer van 2023 verschijnt Groenlandse zomer, een non-fictieboek over zijn verblijf in 1935 op Groenland, toen hij na het schrijven van zijn twee eerste romans genoeg had van de drukte in de stad en op zoek ging naar rust en natuur. En waar hij de inspiratie vond voor het schrijven van De koude vlammen.