Knut Hamsun | Honger

‘Een klein wonder blijft het, om zo omver te worden geblazen door een boek dat 132 jaar geleden voor het eerst van de persen rolde.’
– Sebastiaan Kort in NRC ●●●●●

‘Knut Hamsun schreef een verbluffend portret van een schrijver die tot waanzin wordt gedreven. Honger is een indringend literair zelfportret, dat ook vandaag de dag nog zeggingskracht heeft. Het werk, dat in 1890 verscheen, had een ongekend grote invloed.’
– Lotte Jensen in de Volkskrant ★★★★★


Knut Hamsun, een van de belangrijkste en meest controversiële schrijvers van de twintigste eeuw, schreef literatuurgeschiedenis met de publicatie in 1890 van deze krachtige, autobiografische roman. 

Het boek over de bittere armoede, honger en wanhoop van een jonge schrijver die in de jaren 1880 in Kristiania (vandaag de dag Oslo) in hongersnood leefde, schildert een onvergetelijk portret van een man die door oncontroleerbare krachten tot op de rand van zelfvernietiging gedreven wordt.

Hamsun portretteert zowel de fysieke honger als de mentale pijn van de naamloze hoofdpersoon, die vecht voor een plaats in de maatschappij. 

De achtergrond van Honger zijn Hamsuns eigen pogingen om te overleven in de winters van 1880-81 en 1885-86. Het boek is een klassieker die tot op de dag van vandaag zijn fascinatie heeft behouden. Hamsuns werk heeft veel invloed gehad op de Europese en Amerikaanse literatuur en inspireerde auteurs als Frans Kafka, James Joyce, Ernest Hemingway en Henry Miller. Honger is verschenen in een fonkelfrisse, nieuwe vertaling van Adriaan van der Hoeven & Edith Koenders.


In 1890 schreef Hamsun het manifest ‘Uit het onbewuste zielenleven’, volgens Karl Ove Knausgård één van de beste teksten die Hamsun heeft geschreven. Hamsun schreef daarin zijn ideeën over de toekomst van de moderne roman, die in Honger tot uiting komen:

‘Wat als de literatuur zich nu überhaupt meer zou gaan bezighouden met het zielenleven dan met verlovingen, bals, uitjes naar het platteland, ongelukken en dergelijke? Men zou dan vast af moeten zien van het schrijven van ‘typetjes’ -die allemaal al eens beschreven zijn – en ‘persoonlijkheden’ – die je elke dag op vismarkt tegenkomt. En tot op zekere hoogte zou je misschien een deel van het lezerspubliek kwijtraken, de mensen die lezen om te zien of de held en heldin elkaar krijgen. Maar er zouden daarentegen meer individuele gevallen in boeken voorkomen, en deze zouden tot op zekere hoogte wellicht beter aan het geestesleven van volwassen mensen van deze tijd beantwoorden.’


Knut Hamsun (1859-1952) brak in 1890 door met zijn roman Honger. Het was het begin van een lange, productieve literaire carrière, die in 1920 werd bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur.

Hamsun wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van Noorwegen. Zijn werk heeft veel invloed gehad op de Europese en Amerikaanse literatuur en inspireerde auteurs als Frans Kafka, James Joyce, Ernest Hemingway en Henry Miller.

Knut Hamsun stierf op 19 februari 1952 op zijn boerderij, Nørholm, in de buurt van Grimstad.


Boeken van Knut Hamsun bij Oevers:
Honger

Gepland 2023:
De Zwerver-trilogie
(bestaande uit de drie romans Onder de herfststerCon sordino en De laatste vreugde, vertaald door Marianne Molenaar)

Gepland 2024:
Hoe het groeide
(de roman waarvoor Hamsun in 1920 de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend, vertaald door Marin Mars).