Lili Elbe | Van man naar vrouw

De wordingsgeschiedenis van de genderrevolutie

Met een voorwoord van Loiza Lamers


Deze meeslepende weergave van de transformatie van de Deense kunstschilder Einar Wegener in Lili Elbe (1882-1931), samengesteld uit Lili’s eigen brieven en manuscripten, is een dappere reis van man naar vrouw.

Einar Wegener en zijn vrouw Greta waren vooraanstaande kunstenaars in het Parijs van de late jaren twintig. Op een dag vroeg Greta hem om zich voor een portret als vrouw te kleden. Het was een verpletterende gebeurtenis die een strijd ontketende tussen zijn publieke mannelijke persoon en het ontluikende vrouwelijke innerlijk, Lili. Einar werd gedwongen een dubbelleven te leiden; genieten van een geheim hedonistisch leven als Lili, terwijl ze in het openbaar als Einar lijdt en tot wanhoop en bijna tot zelfmoord wordt gedreven. Lili dwong Einar uiteindelijk om de waarheid van zijn wezen onder ogen te zien – hij was een vrouw. Er volgde een reeks gevaarlijke, experimentele operaties, totdat Lili uiteindelijk werd bevrijd van Einar – een vrijheid die de ultieme prijs droeg: ze overleed in 1931, vermoedelijk wegens een longembolie na haar vijfde en laatste operatie.


Model Loiza Lamers is wereldwijd de eerste transgender in het televisieprogramma Next Top Model, dat ze in 2015 won. Sinds die tijd is Loiza ambassadrice voor de LGBTQ+ community en vecht zij voor algehele acceptatie en gelijke rechten. In 2018 was ze een van de deelnemers van het televisieprogramma Expeditie Robinson.

Vertaald door Michal van Zelm
mei 2019 | ISBN 9789492068279 | NUR 402
€ 19,95 | ca. 256 pag.

Voorpublicatie