Paul Fournel | Ik en mijn fiets

Nu 2e druk!
ISBN 9789492068378 | € 18,95 | 192 pag.

BESTELLEN
Libris | Bol | Bruna | Bookspot
Of natuurlijk bij uw favoriete boekhandel!


‘Dit is precies wat je wilt dat een goed wielerboek is. Het zijn allemaal korte hoofdstukken waarin hij filosofisch maar niet pretentieus schrijft over wielrennen. Het is een ongelooflijk goed boek. Mijn tip: schaf dit aan. Lees en zie dat er ook buiten Tim Krabbé heel goed over wielrennen kan worden geschreven.’
– Frank Heinen

‘Het boek verdient het namelijk opgenomen te worden in het pantheon der wielerboeken.’
– Remco Nieberg op Het is Koers

‘Zelden is de beleving van het wielrennen zo mooi en scherp in woorden gevat!
– Martijn Batenburg, Boekhandel Scheltema

‘Er is één boek waar dit heel dichtbij komt: De renner van Tim Krabbé.’
– Feargal McKay op www.PodiumCafé.com


Beginnend met de vreugde om te leren fietsen als kind, vertelt Ik en mijn fiets over de pijn van het klimmen, de angst om te vallen en alle andere universele momenten en gevoelens die fietsers zullen herkennen.

Ik en mijn fiets is een fascinerende mix van herinneringen, observaties en ervaringen van een leven lang fietsen. Paul Fournel dringt door tot de kern van de ontembare drang om te fietsen en legt het geluid, de geur, het gevoel en de taal vast van de realiteit en de geschiedenis van het fietsen, in de bergen, in de stad, in een groep, alleen, lijdend, uitgeput, opgewonden.


‘Ik en mijn fiets is een vertaling van Besoin de vélo, het boek waarmee Paul Fournel in 2001 de prijs voor beste Franse sportboek won. Wie het leest zal snappen waarom. In deze ode aan de fiets hoor je het suizen van de wind, voel je de pijn van verzuurde spieren en de grofheid van het asfalt dat bij een valpartij de huid van je heup scheurt. Fournel schrijft beeldend, romantisch, gevoelig, mijmerend en voert zijn lezer van de ene naar de andere herkenbare situatie en van de ene naar de andere verrassende observatie. […] Het resultaat is een allesomvattende, aanstekelijke liefdesbetuiging aan de fiets, een boek voor iedereen die van de fiets houdt of de liefde voor de fiets (een beetje) is verloren en er weer naar terugverlangt.’

– Procycling, maart 2020


Paul Fournel (1947) heeft romans, korte verhalen en talloze boeken voor jongeren gepubliceerd. Voor zijn boek Les Athlètes dans leur tête ontving hij in 1989 de prestigieuze Prix Goncourt de la Nouvelle. Daarnaast schreef hij onder andere het fietswoordenboek Méli-Vélo (2008) en de bekroonde biografie Anquetil tout seul (2012).

Ik en mijn fiets werd bekroond met de Prix Sport-Scriptum (voor het beste sportboek van 2001) en de Prix Louis-Nucera.

Fragmenten uit Ik en mijn fiets:

De fiets heeft een dierlijke relatie met de wereld. De bergen die je ziet zijn om beklommen te worden, de valleien om in af te dalen, de schaduwen om in te schuilen of in te gaan liggen. Wanneer je in het landschap bent, in zijn warmte, in zijn regen, in zijn wind, zie je het met andere ogen, maak je het je eigen op een instinctieve en fundamentele manier. De berg die zich voor je verheft is geen berg maar in de eerste plaats een klim die je moet nemen, een test, een twijfel, een bron van ongerustheid soms. Op de top is het een verovering, een opluchting. Ik heb hem overwonnen en hij is van mij.

Wanneer je bij inspanningen en plezier op de boodschappen van je lichaam blijft letten, kun je op je fiets een elegante innerlijke reis maken. Een reis die nooit eindigt, een permanente opleiding, een voortdurende bijscholing. De dialoog die je met je dijen voert is een rijke dialoog die je helpt je grenzen vast te stellen, je uithoudingsvermogen te vergroten, pijn te verdragen en het onverdraaglijke te herkennen.