Rune Christiansen

Rune Christiansen (1963) werd al een belangrijke figuur in het Noorse literaire landschap met de publicatie van zijn eerste poëziebundel in 1986. Daarmee werd Christiansen in eerste instantie bekend als een baanbrekend dichter, maar hij richt zijn aandacht steeds meer op proza en heeft sinds 2003 een reeks veelgeprezen romans gepubliceerd.

In 2014 kwam in Noorwegen zijn doorbraak met de bestseller De eenzaamheid het leven van Lydia Erneman(bekroond met de Brage Literatuurprijs) dat in het najaar van 2020 bij uitgeverij Oevers verscheen. Daarna volgde het even zo succesvolle Fanny en het mysterie in het treurende bos.

Rune Christiansen is ook docent op de schrijversopleiding in Bø en ontving op vrijdag 29 november 2019 een Franse ridderorde – L’Order des Arts et des Lettres. Een van de redenen voor de onderscheiding is het feit dat Rune Christiansen de Franse poëzie een prominente plaats in Noorwegen heeft gegeven door de reeks edities waarvan hij de redacteur is: ‘In zijn romans verwijst hij vaak naar de Franse literatuur, films en filosofie… Zijn twintig jaar durende inspanning om Franse fictie zichtbaar te maken voor Noorse lezers verdient erkenning vanuit Frankrijk’.


Boeken van Rune Christiansen bij Oevers

Fanny en het mysterie in het treurende bos

De eenzaamheid het leven van Lydia Erneman

De kwestie van de grilligheid van de verloren tijd