Siri Ranva Hjelm Jacobsen | Eiland


Bekroonde debuutroman over ballingschap en thuiskomst, verdeeld over drie generaties van een Faeröer-familie.

BESTELLEN
LibrisBol | BrunaBookspot
Of natuurlijk bij uw favoriete boekhandel!

Een jonge vrouw keert terug naar de Faeröer, de winderige rotsachtige eilanden in het noorden, waar ze nooit heeft gewoond, maar die ze altijd haar thuis heeft genoemd. Haar grootouders emigreerden vlak voor de Tweede Wereldoorlog van de Faeröer naar Denemarken en na hun dood namen ze hun geschiedenis mee het graf in. Nu reist hun kleindochter terug naar de eilanden, op zoek naar verhalen die verweven zijn met die van haar voorouders, op zoek naar een manier om verbinding te maken met de Faeröerse cultuur.

Eiland is een literair verhaal over ballingschap en thuiskomst, verdeeld over drie generaties van een Faeröer-familie, sterk geïnspireerd door de eigen familiegeschiedenis van de auteur. Een prachtig verhaal over emigratie en immigratie, en wat het betekent om erbij te horen.


Recensies

‘Een mooie, originele roman van een interessante schrijfster.’
De Volkskrant

‘Een intieme, dromerige en melancholische roman in een doordacht poëtische stijl.’
Trouw

‘De ietwat raadselachtige opening van het boek zet meteen de toon. Een verhaal zal worden verteld, maar dat zal duidelijk niet chronologisch gebeuren. De puzzelstukken passen maar op het einde van de roman in elkaar. In korte hoofdstukken springt Jacobsen van de ene tijd naar de andere en van deze naar een andere plaats. Samen met de sobere maar mooie literaire taal en de sfeerzetting, zorgt deze structuur voor een aantrekkelijke roman.’
– Kris Velter op de Belgische literatuursite MappaLibri

‘Een roman die onder de huid van de lezer kruipt, die bruist, die overstroomt van verhalen. Jeugdherinneringen vermengen zich met verhalen die zijn overgeleverd door voorouders. Het is Scandinavisch; het is mythisch… Een schitterend mooi debuut.’
– Deense krant Fyens Stiftstidende * * * * *

‘Haar poëtische maar nooit sentimentele bezinning van natuur, mensen en lot zijn absoluut verrijkend.’
Kristeligt Dagblad * * * * *


Boekgegevens
oktober 2020
ISBN 9789492068477
Vertaald door Kor de Vries
€ 19,95 | ca. 240 pag. | Paperback met flappen


foto: Kajsa Gullberg

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (1980) is een veelgeprezen auteur en criticus. Ze debuteerde in 2016 met de roman Eiland, dat in 2019 de internationale literatuurprijs MARetica won. Haar tweede boek, Zeebrieven – een briefwisseling tussen twee zussen: de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee – , verscheen in 2018 en zal in 2021 bij Oevers verschijnen.