Stine Pilgaard | Meter per seconde

Verschijnt op 28 mei 2021

ISBN 9789492068576 NUR 302
€ 20,00 | ca. 256 pag. Paperback met flappen
Vertaald door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven

Bekroond met de Weekendavisen Literatuurprijs!

De Weekendavisen Literatuurprijs is een jaarlijkse literaire onderscheiding die wordt uitgereikt door de Deense krant Weekendavisen. De genomineerden worden geselecteerd door Weekendavisen’s corps van literaire critici en de uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de lezers.

De jury:
‘De onderscheiding gaat naar een roman waarin alles staat wat we gemeen hebben. Een proza ​​dat spreekt tot – en wordt gelezen door – heel Denemarken (80000 exemplaren verkocht), over geografische en sociale grenzen heen. Geen twee lezers zullen het op precies dezelfde manier waarnemen. Maar het geeft ons een gemeenschappelijke taal, omdat het gaat om wat ons het meest verenigt: dat we mens zijn.’


Een jong stel verhuist samen met hun zoon-tje naar West-Jutland en stappen in een wereld van boomknuffelaars, verplichte zangbijeenkomsten en idealistische verlangens. Ondanks al haar ambities om te integreren met de lokale gemeenschap, snapt ze het gewoon niet, verstikt door de codes van landelijke conversaties, de beknoptheid van de zinnen, de eindeloze stiltes. Het leven op school waar haar man leraar is, de angst van anti-conversatie en de kwellingen van het ouderschap dragen allemaal bij aan de opmerkzaam speelse en vaak zeer wrange reacties die ze schrijft in haar column van de plaatselijke krant, een baan die haar in bepaalde kringen al snel een cultstatus bezorgd.

Meter per seconde is een verhaal over het beginnen van een nieuw leven in nieuw en onbekend land, over menselijke relaties, dilemma’s en de wegen en zijwegen van sociale omgang.

‘Boek van het jaar… een fantastische roman.’
Jyllands-Posten

‘Stine Pilgaard heeft een uitgesproken talent voor parodie. Ze legt het gênante en de absurditeiten van het dagelijks leven vast. Maar onder de lichtheid van de woorden ligt meer dan komedie en retoriek.’
– Berlingske * * * * *


Stine Pilgaard (Aarhus, 1984) is afgestudeerd aan de Danish Writers Academy en de Universiteit van Kopenhagen en wordt gezien als een van de meest talentvolle schrijvers van haar generatie. Meter per seconde (2020) is haar derde roman en net als de vorige twee een groot succes in Denemarken. Film- en televisierechten van alle drie haar romans zijn gekocht door Nordisk Film.