Stine Pilgaard | Meter per seconde

Bekroond met de Weekendavisen Literatuurprijs!

De Weekendavisen Literatuurprijs is een jaarlijkse literaire onderscheiding die wordt uitgereikt door de Deense krant Weekendavisen. De genomineerden worden geselecteerd door Weekendavisen’s corps van literaire critici en de uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de lezers.

De jury:
‘De onderscheiding gaat naar een roman waarin alles staat wat we gemeen hebben. Een proza ​​dat spreekt tot – en wordt gelezen door – heel Denemarken (80000 exemplaren verkocht), over geografische en sociale grenzen heen. Geen twee lezers zullen het op precies dezelfde manier waarnemen. Maar het geeft ons een gemeenschappelijke taal, omdat het gaat om wat ons het meest verenigt: dat we mens zijn.’


Een jonge vrouw verhuist naar een afgelegen gemeenschap in West-Jutland, Denemarken, en wordt gedwongen haar weg te vinden, niet alleen in de verbijsterende omgeving van de residentiële school waar haar partner is aangenomen om les te geven, maar ook in de ondoorgrondelijke gespreksvormen van de lokale bevolking. En bovendien is er de kwestie van het jongleren van haar rol als moeder van een pasgeboren baby én als adviescolumnist in de plaatselijke krant.

In deze ingetogen en hilarische roman roept Stine Pilgaard een verhaal op over het beginnen van een nieuw leven in een onbekend land, over menselijke relaties en de wegen en zijwegen van sociale omgang.

‘Boek van het jaar… een fantastische roman.’
Jyllands-Posten

‘Stine Pilgaard heeft een uitgesproken talent voor parodie. Ze legt het gênante en de absurditeiten van het dagelijks leven vast. Maar onder de lichtheid van de woorden ligt meer dan komedie en retoriek.’
– Berlingske * * * * *


ISBN 9789492068576
€ 20,00 | 272 pag.
Paperback met flappen
Vertaald door Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven


Stine Pilgaard (Aarhus, 1984) is afgestudeerd aan de Danish Writers Academy en de Universiteit van Kopenhagen en wordt gezien als een van de meest talentvolle schrijvers van haar generatie. Meter per seconde (2020) is haar derde roman en net als de vorige twee een groot succes in Denemarken. Film- en televisierechten van alle drie haar romans zijn gekocht door Nordisk Film.