Stine Pilgaard | Mijn moeder zegt

Een jonge vrouw wordt in de steek gelaten door haar geliefde en verhuist naar de pastorie van haar vader. Hier probeert ze vast te houden aan de liefde, terwijl de buitenwereld zich opdringt met goedbedoelde adviezen: haar kaartspelende, rode wijn drinkende vader, die ervan uitgaat dat alles uiteindelijk wel goed komt; haar stellige moeder, die vaak twijfelachtige wijsheden uit; haar jeugdvriendin en spindoctor Mulle; en de geduldige huisarts, die haar vertelt over de plek in de hersenen die de herinnering draagt. Het wordt de hippocampus genoemd, wat zeepaardje betekent, en het leidt de gedachten van de verteller naar het kleine zeepaardje dat in ons allemaal leeft en onze herinneringen opslaat.

Met een zeker gedesillusioneerd cynisme staat de verteller zichzelf toe om te treuren, zich over te geven aan haar tegendraadsheid, en luidruchtig te zijn en dronken te worden, totdat de lichten aan het einde van de tunnel weer worden aangedaan en een nieuwe liefde opduikt.

‘Stine Pilgaards debuut wervelt van elegantie en energie.’
Politiken

‘Een parel van taalkundige overvloed. Lees het!’
– Litteratursiden.dk

Stine Pilgaard (Aarhus, 1984) is afgestudeerd aan de Danish Writers Academy en de Universiteit van Kopenhagen en wordt gezien als een van de meest talentvolle schrijvers van haar generatie. Na het succesvolle Meter per seconde is haar debuut Mijn moeder zegt uit 2012 Pilgaards tweede roman bij Oevers.

Over Meter per seconde:
‘Wat een ronduit heerlijk boek.’
Het Parool