Stine Pilgaard | Mijn moeder zegt

Na het succes van Meter per seconde verschijnt in oktober 2022 het sprankelende debuut van de meest succesvolle Deense schrijver van onze tijd. Grappig en warm schrijft Pilgaard over liefde, familie en alleen zijn.

‘Stine Pilgaard heeft de must read van deze winter geschreven.’
– De Deense krant Weekendavisen 

Nadat de ik-verteller is gedumpt door haar vriendin, wordt ze gedwongen weer in te trekken in de pastorie van haar vader, dominee en Pink Floyd-fan. Terwijl ze op een hilarisch wanhopige manier probeert haar ex terug te krijgen, wordt ze overspoeld met advies: van haar stellige moeder, die vaak twijfelachtige wijsheden uit; van haar jeugdvriendin en spindoctor Mulle; en van de geduldige huisarts, die haar vertelt over de plek in de hersenen die de herinnering draagt – het wordt de hippocampus genoemd, oftewel ‘het zeepaardje. Het leidt de gedachten van de verteller naar het kleine zeepaardje dat in ons allemaal leeft en onze herinneringen opslaat.

Maar gaandeweg staat de verteller zichzelf toe om te treuren, zich over te geven aan haar tegendraadsheid, en luidruchtig te zijn en dronken te worden, totdat de lichten aan het einde van de tunnel weer worden aangedaan en een nieuwe liefde opduikt.

Mijn moeder zegt is een roman vol energie en elegantie, een verhaal over langs elkaar heen praten, over alleen zijn door misverstanden, over afscheid en voorbije liefde. Vertaald door Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders.

‘Stine Pilgaards debuut wervelt van elegantie en energie.’
Politiken

‘Een parel van taalkundige overvloed. Lees het!’
– Litteratursiden.dk


Stine Pilgaard (Aarhus, 1984) is afgestudeerd aan de Danish Writers Academy en de Universiteit van Kopenhagen en wordt gezien als een van de meest talentvolle schrijvers van haar generatie. Na het succesvolle Meter per seconde is haar debuut Mijn moeder zegt uit 2012 Pilgaards tweede roman bij Oevers.

Over Meter per seconde:
‘Wat een ronduit heerlijk boek.’
Het Parool

‘Een scherpe satire op de Deense samenleving. Stine Pilgaard schreef een vermakelijke parodie op de plattelandsidylle. Met droge Deense humor beschrijft ze de moeizame integratie van een vrouw in West-Jutland. In Denemarken was Meter per seconde een regelrechte hit.’
De Volkskrant (vier sterren)

‘Voor het eerst is een boek van Pilgaard in het Nederlands vertaald. Terecht, want de in Aarhus geboren schrijfster behoort tot de talentrijkste van Denemarken. In het mild satirische Meter per seconde zorgt de Deense Stine Pilgaard voor vermaak met diepgang.’
De Morgen

‘Deze originele, ontwapenende en bij wijlen absurde roman over de beproeving die het leven van een jonge moeder is, dendert aan een stevig tempo door […] Meter per seconde is een dijk van een boek.’
– Mappalibri