Susan Taubes | Scheiden

Verschijnt in juli 2022

Een vergeten meesterwerk uit 1969 voor bewonderaars van Taubes’ vriendin en tijdgenoot Susan Sontag, Elizabeth Hardwick’s Sleepless Nights en Margaret Atwood’s Cat’s Eye.

Scheiden is de enige roman van de Hongaars-Amerikaanse schrijfster Susan Taubes (1928-1969). Taubes maakte een paar weken na de publicatie van het boek een einde aan haar leven. Scheiden dient als een enkelvoudig grafschrift, een ooit vermist, nu heruitgegeven meesterwerk van het laatmodernisme. Oscar van Gelderen zal een nawoord voor deze roman schrijven.

Droom en realiteit overlappen elkaar in Divorcing, een boek waarin echtscheiding niet alleen een kwestie is van een verbroken huwelijk, maar ook een kloof is die dwars door de binnen- en buitenwereld loopt van Sophie Blind, het briljante maar wanhopige hoofdpersonage. Kan de kloof worden hersteld? Misschien in de vorm van een roman, een roman die teruggaat van New York tot Sophie’s jeugd in Boedapest vóór de Tweede Wereldoorlog, waarin de scheiding tussen haar freudiaanse vader en haar wispelturige moeder opnieuw wordt bekeken en een plaats vindt voor een groot aantal verdere spanningen en tegenstrijdigheden in haar leven. De vertaling is in handen van Nele Ysebaert.