Tor Ulven | Vervanging

Verschijnt in januari 2022


Vervanging is een miniatuursymfonie waarin de perspectieven van vijftien niet-verwante personages worden verenigd in wat lijkt op één enkele verhalende stem: elke persoonlijkheid leidt om beurten het verhaal. Een meesterwerk over de spanning tussen de concrete realiteiten, waarvan we denken dat we ze niet kunnen veranderen, en onze innerlijke levens, waar we voelen dat alles nog mogelijk is.


‘Tor Ulven verliet in de laatste jaren van zijn leven nooit zijn huis, hij kon het gewoon niet, hij was te bang. Maar wat hij deed, terwijl hij daar gevangen zat in zijn emoties, was schrijven. En hij schreef met zoveel gevoel, met een bijna grenzeloze gevoeligheid, dat we kunnen lezen over een glas water, een broodplank en wat kruimels als onderdeel van het universum zonder zulke grote woorden te gebruiken die alles onzichtbaar maken. Wat Tor Ulven deed, is precies wat schilders door de eeuwen heen hebben gedaan – ik denk bijvoorbeeld aan de Hollandse zeventiende-eeuwse meesters, hoe ze hun stillevens van alledaagse voorwerpen schilderden en hoe ze deze lieten stralen met zo een aanwezigheid, dat een gevoel van verbondenheid werd aangewakkerd bij iedereen die ernaar keek.’
KARL OVE KNAUSGÅRD


Tor Ulven (1953-1995) wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van het Noorse naoorlogse tijdperk. Hij won verschillende grote literaire prijzen. Ulven schreef één roman: Vervanging, die twee jaar voor zijn zelfmoord werd gepubliceerd.