Victoria Kielland

Met haar derde boek, Mijn mannen, consolideert Victoria Kielland (1985) haar positie als een van de meest onderscheidende jonge schrijvers van Noorwegen. Mijn mannen is een portret van een persoon die zelden eerder in de hedendaagse Noorse literatuur is gezien: ze verliet Noorwegen aan het eind van de negentiende eeuw als Brynhild en arriveerde in Amerika als Bella: een van Amerika’s beroemdste vrouwelijke seriemoordenaars. De roman is gebaseerd op echte gebeurtenissen en was genomineerd voor de Noorse boekhandelprijs en de Young Critic’s Award.

Tijdens The Norwegian Festival of Literature in Lillehammer in juni 2022 werd Kielland bekroond met de prestigieuze Dobloug-prijs.

De Dobloug-prijs is een literatuurprijs die elk jaar twee Zweedse en twee Noorse schrijvers bekroond voor hun literair onderscheidende werk(vorig jaar o.a. Mona Høvring).

‘Kielland heeft een zeer fysieke manier om zichzelf uit te drukken, een stijl die uniek is in de hedendaagse Noorse literatuur. Het is een genoegen om de Dobloug-prijs toe te kennen aan dit onderscheidende talent, een jongere auteur met een eigen stem die deze prijs absoluut verdient, zelfs in dit vroege stadium van haar carrière.’

Boeken van Victoria Kielland bij Oevers:
Mijn mannen